هدف و ماهیت
رشته اقیانوسشناسی و زمینشناسی اقیانوسها به بررسی ماهیت زمین در اعماق اقیانوسها میپردازد. برای مثال اینکه چگونه حوزههای اقیانوسی ایجاد شده و از بین میروند و یا تبادل مواد در اعماق این آبها چگونه صورت میگیرد. رخداد چنین فرآیندهایی که به وسیلهی مشاهدات مستقیم و مدلسازی کامپیوتری مورد مطالعه قرار میگیرد ممکن است چند سال یا میلیونها سال طول بکشد. رشته اقیانوسشناسی و زمینشناسی اقیانوسها، مطالعهی ژئولوژی زمینهایی است که با آب پوشیده شدهاند. زمینشناسان دریایی به جمعآوری اطلاعات در مورد توپوگرافی و نیز شکل کف اقیانوسها، توزیع و انواع رسوبات این اعماق، ترکیب و ساختار زیرین اقیانوسها و فرآیندهای زمینشناسی (تئوری تکتونیک صفحهای) میپردازد. با کمک این دادههای اطلاعاتی، آنها منابع معدنی موجود در کف اقیانوسها را ارزیابی و احتمال رویداد خطرات را پیشبینی میکنند. همینطور به مطالعهی فرآیندهای زمینشناسی میپردازند و درک علمی بشر را از زمین بالا میبرند.
اقیانوسشناسی زمینشناختی
رسوب گذاری دریایی: در این شاخه به مطالعه توزیع رسوبات ساحلی و دریایی مربوط به هیدرودینامیکهای حاضر و نیز سیر شکلگیری رسوبات کواترنری در محیطهای انتقالی و دریایی و نیز رفتار سطوح آبی در برابر نوساناتی که در نواحی رسوبی رخ میدهد، میپردازد.
دیرینهشناسی دریایی: درآزمایشگاههای دیرینهشناسی خرد از روزنه داران و استراکوداها بعنوان شاخصهای زیستی برای توصیف و مطالعهی کیفیت محیطهای دریایی در نواحی ساحلی و برکههای کم عمق استفاده میشود چرا که این ارگانیسمها به طور مستقیم نسبت به تغییرات پارامترهای زیست محیطی واکنش نشان میدهند.
چینهشناسی دریایی کواترنری: هدف از انجام این مطالعات درک تغییرات زیست محیطی است که در دورهی پلیستوسن و هولوسن رخ میدهند و این کار با استفاده از دادههای حاصل از آنالیزهای رسوبشناسی، زمینشناسی، چینهشناسی زیستی و نیز چینهشناسی لرزهای صورت میگیرد. از اهداف دیگر این مطالعات درک سیر تکاملی زمینشناختی محیطهای رسوبی نواحی ساحلی و قارهای در قسمت شمالی کشور برزیل است (دمای 16 تا 29) درجه سانتیگراد.
فرآیندهای اقیانوسی
افرادی که در سواحل دریا زندگی میکنند میباید بتوانند رفتار فرایندهای ژئولوژیکی ساحلی را پیشبینی کنند. مثلاً فرسایش طبیعی در سواحل عموماً به کندی صورت میگیرد. صخرههای دریایی آرام آرام بر اثر برخورد با موجهای مستقیم عقبنشینی میکنند یا زلزلهها پدیدهی مخربی هستند که شدت تخریب آن در سواحل بیشتر است. امواج لرزهای دریا (تسونامی) ناشی از یک زلزله میتواند تا هزاران مایل در اقیانوسها پیش برود و موجب ویرانی سواحل شود. متخصصان تاکنون نتوانستهاند به موقع هجوم این امواج را پیشبینی کنند اما امواج محلی که که بر اثر لغزشهای زمینی زیردریایی ایجاد میشوند از نشانههای پنهان این پدیده میباشد.
انتخاب رشته فرآیند پیچیدهای است که نیاز به تخصص بالایی دارد. جهت انجام انتخاب رشتهی دانشگاهی توسط استاد علی قاسمی با ما تماس بگیرید