هدف و ماهیت
یک دکتر دندانپزشک، به تشخیص و درمان بیماریهای دهان و دندان میپردازد، به همین دلیل گاهی اساتید رشته دندانپزشکی، به جای دندانپزشکی، اصطلاح: «دهانپزشکی» را بهکار میبرند. در گذشته دندانپزشکی را مساوی با دندانسازی میدانستند. اما امروزه دندانسازی تنها بخشی از دندانپزشکی است. رشته دندانپزشکی در مقطع دکترای عمومی نحوهی رعایت بهداشت، پیشگیری و درمان بیماریهای دهان و دندان را آموزش میدهد.
رشته دندانپزشکی یک علم تخصصی است که سلامت دهان و دندان را به عنوان عضوی مهم در سلامت جسم و روح، زیبایی و ادا کردن کلمات تامین میکند. همچنین به یاری این علم میتوان بسیاری از بیماریها را در مراحل اولیه شناخت و از پیشرفت آن جلوگیری نمود.
دندانپزشکی شامل دو دوره علوم پایه (2 سال) و کارآموزی (4 سال) میباشد. پس از اتمام تحصیلات، باید برای «طرح عمومی» نام نویسی کرده و به نوبت به شهرهایی که نیاز به خدمات درمانی دندانپزشکی دارد، اعزام شوند. دورهی طرح، 18 ماه است.
تواناییهای مورد نیاز و قابل توصیه
خلاقیت و مهارت در کار دست و همچنین برخورداری از خلاقیت و دید هنری، تسلط بر علوم پایه و زبان انگلیسی، توانایی ایجاد تمرکز وکنترل ذهن از شرایط لازم برای ورود به این رشته است. همچنین برخورداری از آمادگی روحی، بدنی و سلامت جسمی برای فعالیت در حیطهی دندانپزشکی ضروری است.
هر آنچه که یک دانشآموز در درس زیستشناسی دورهی دبیرستان خود فرا میگیرد به نحوی به رشته دندانپزشکی ارتباط دارد به خصوص دو بخش فیزیولوژی و آسیبشناسی که دانشجویان دندانپزشکی در دو سال اول تحصیل خود با وسعت و عمق بیشتری نسبت به دورهی دبیرستان مطالعه میکنند.
ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر
امکان ادامه تحصیل فوق دکترا در رشتههای مختلف دندانپزشکی در ایران وجود دارد. دندانپزشکی که در یک رشتهی تخصصی خاص ادامه تحصیل داده باشد (پس از اخذ مدرک دکترای دندانپزشکی) عنوان«متخصص» حتماً زیر اسم او و قبل از گرایش مورد نظر ذکر میشود.
- ارتودنتیکس (متخصص ارتودنسی): تصحیح روابط نامناسب فکی و دندانی، تنظیم و تصحیح روابط بین دندانها و استخوانهای سر و صورت و به طور کلی ناهنجاریهای دندانی و فک و صورت از جمله وظایف یک متخصص ارتودنسی به شمار میرود. طول دورهی این تخصص رشته دندانپزشکی۳ ساله است، معمولاً بهترین رتبههای آزمون تخصص وارد این رشته میشوند.
- پاتولوژی فک و دهان و صورت (آسیب شناسی): توانایی متخصصان این رشته دندانپزشکی بررسی نمونههای برداشته شده ضایعات دهان، فک و صورت از لحاظ تشخیص انواع بدخیمی، سرطان و سایر ناهنجاریهای بافتی میباشد.
- اندودنتیکس (تخصص درمان ریشهی دندان): وظیفهی متخصص این رشته دندانپزشکی درمانهای پیچیدهی ریشه و یا جراحیهایی است که معمولاً از عهدهی تواناییهای دندانپزشکان عمومی خارج است.
- پریودنتیکس (تخصص بیماریهای لثه و بافتهای نگه دارنده دندان): این افراد در تشخیص بیماریهای لثه، گذاشتن ایمپلنت، عملکرد و زیبایی ساختار لثه تخصص پیدا میکنند.
- دندانپزشکی ترمیمی و زیبایی: ترمیم و بازسازی دندانهای طبیعی وتأمین زیبایی ظاهری دندانها بخشی از وظایف متخصصان این شاخهی رشتهی دندانپزشکی است.
- جراحی فک و دهان و صورت، رشته دندانپزشکی کودکان و تخصص پروتزهای دندانی هم شاخههای تخصصی دیگر رشتهی دندانپزشکی استستاتیک و مقاومت مصالح، مکانیک سیالات، ترمودینامیک، موازنه جرم و انرژی، کنترل فرآیند.
آیندهی شغلی
بخش دولتی مثل بیمارستانها، درمانگاهها و مراکز بهداشتی و درمانی و کار در بخش خصوصی مراکز خصوصی و مطب شخصی از مراکز کاری یک دندانپزشک است.
انتخاب رشته فرآیند پیچیدهای است که نیاز به تخصص بالایی دارد. جهت انجام انتخاب رشتهی دانشگاهی توسط استاد علی قاسمی با ما تماس بگیرید