هدف و ماهیت
در فرهنگ پر بار اسلامی و از جمله در قرآن مجید بر لزوم حکم قضایی، براساس آنچه خدا نازل کرده است، به دفعات تأکید شده است. رعایت این دستور که در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نیز مورد اشاره قرار گرفته است، ایجاب میکند تا کسانیکه تصدی امر قضا را در محاکم کشور بر عهده میگیرند ضمن آشنایی با آخرین تحولاتی که در عالم حقوق رخ میدهد، تسلط کافی بر منابع فقه اسلامی داشته باشند، به طوری که مستقیماً بتوانند با مراجعه به کتب فقهی، مرجع احکام مربوط را استخراج نمایند. کارشناسی رشته علوم قضایی در جهت دسترسی به این هدف مهم تنظیم شده است و در رشته علوم قضایی تلاش شده که در عین رعایت دروس عمومی و دروس تخصصی مصوب رشتهی حقوق، با افزودن تعدادی واحد فقهی در برنامهی درسی و تعدادی واحد عربی به عنوان دروس پیشنیاز، دانشآموختگان تسلط نسبی بر موازین فقهی پیدا کنند.
تواناییهای مورد نیاز و قابل توصیه
جسارت، قدرت استدلال، خلاقیت ذهنی و فن بیان خوب لازمهی موفقیت در این رشته است. همچنین یک دانشجوی علوم قضایی برای اینکه در رشتهی خود موفق گردد لازم است به زبان و ادبیات فارسی مسلط باشد چون منطق حقوقی در ضمن اینکه شباهتهای زیادی به منطق ریاضی دارد، یک منطق اقناعی و خطابی است. یعنی یک فارغالتحصیل این رشته باید بتواند کسانی را که مورد خطاب او قرار میگیرند و یا دادگاهی که مامور رسیدگی به دعوا است، با زبان سلیس و بلیغ قانع کند، در نتیجه باید به زبان و ادبیات مسلط باشد. در ضمن باید اطلاعاتی از ریاضیات داشته باشد.
فرصتهای شغلی
فارغالتحصیلان این رشته تواناییهای لازم را برای تصدی امر قضا در محاکم جمهوری اسلامی ایران پیدا میکنند. علاوه بر این چون دانشجویان علوم قضایی، کلیهی دروس تخصصی رشتهی حقوق را نیز مطالعه میکنند، میتوانند موقعیتهای شغلی فارغالتحصیلان حقوق را نیز داشته باشند. این رشته از هر سه گروه آزمایشی علوم ریاضی و فنی، علوم تجربی و علوم انسانی دانشجو میپذیرد.
برنامهی درسی دورهی کارشناسی رشتهی علوم قضائی
دانشکدهی علوم قضائی و خدمات اداری در جهت دسترسی به این هدف مهم تنظیم شده و در آن تلاش شده است که در عین رعایت دروس عمومی و دروس تخصصی مصوب رشته حقوق، به طور کامل با افزودن تعدادی واحد فقهی در برنامهی درسی و تعدادی واحد عربی بعنوان دروس پیشنیاز تسلط نسبی دانشآموختگان دانشکده بر موازین فقهی تأمین گردد.
هدف اولیه از تشکیل دورهی کارشناسی علوم قضائی، تربیت نیروی کارآمد جهت تصدی مشاغل قضائی در قوهی قضائیه جمهوری اسلامی ایران میباشد.
حداقل و حداکثر تحصیل در دورهی کارشناسی علوم قضائی مطابق آئیننامهی آموزش مصوب شورای عالی برنامهریزی است، کلیهی دروس حداکثر در 8 ترم ارائه میگردد. طول هر ترم 17 هفته است و زمان آموزش هر واحد درس از نوع نظری هفتهای یک ساعت و عملی 2 ساعت است. تعداد کل واحدهای درسی دورهی کارشناسی رشتهی علوم قضائی135 واحد است. با توجه به هدف اصلی از تشکیل این دانشکده، فارغالتحصیلان آن تواناییهای لازم را برای تصدی امر قضا در محاکم جمهوری اسلامی ایران پیدا خواهند کرد، علاوه بر این با توجه به اینکه دانشجویان دانشکده کلیه دروس تخصصی رشته حقوق را همانند دانشجویان دانشکدههای حقوق سراسر کشور مطالعه میکنند، برای مشاغل زیر نیز درست مثل دانشآموختگان حقوق توانایی خواهند داشت:
- در مسائل تحریر دعاوی که شامل بازپرسی و دادیاری است.
- در مسائل تحریر ادله مانند معاینهی محل و استماع گواهان محلی و استماع اظهارات متداعیین معذور از حضور در دادگاهها به دلایل مختلف از قبیل مرض و غیره.
- در ادارات تسویهی ورشکستگی و سرپرستی محجورین فنی و حقوق.
- در ادارات اجرای احکام (مدنی و کیفری)
- در ادارات ثبت اسناد و املاک
- در دفاتر اسناد رسمی به صورت سردفتر و دفتریار
- در وکالت دعاوی خصوصی و دولتی (داخلی و خارجی)
- در تنظیم قراردادهای اقتصادی و بازرگانی داخلی و خارجی که تخصص لازم دارد.
- مشاوران حقوقی (کارشناسان حقوقی) در وزارتخانهها و موسسات دیگر دولتی
-
انتخاب رشته فرآیند پیچیدهای است که نیاز به تخصص بالایی دارد. جهت انجام انتخاب رشتهی دانشگاهی توسط استاد علی قاسمی با ما تماس بگیرید