هدف و ماهیت
هدف از رشته علوم و صنایع غذایی تربیت افرادی است که نظارت دائم بر کنترل کیفی و بهداشت مواد غذایی در فرآیند تولید را داشته باشند. برای اینکه محصولاتی سالم و باکیفیت به دست مصرف کننده برسد، کارهای زیادی در کارخانه اعم از استفاده از روشهای بهینه در تولید مواد غذایی، طراحی فرآیندهای مناسب برای تولید، کنترل و نظارت بر سلامت مواد اولیه و محصولات تولیدی و … انجام میشود که بخشی از وظایف یک متخصص صنایع غذایی است. با توجه به پیدایش عادات و سبکهای نوین غذایی و نیاز روزافزون جامعه به تنوع محصولات و فرآوردههای غذایی، آیندهی رشته علوم و صنایع غذایی روشن به نظر میرسد.
تواناییهای مورد نیاز و قابل توصیه
کارشناس صنایع غذایی باید دقت بالا داشته، به جزئیات توجه کرده و به قوانین بهداشتی اهمیت ویژه بدهد. به عنوان متخصص صنایع غذایی باید در زمینههایی مانند مهندسی شیمی، برنامهریزی تولید، تحقیقات بازار، رفتار مشتری و مدیریت مالی مطلع باشد.
وضعیت ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر
امکان ادامهی تحصیل تا مقطع دکتری وجود دارد. این رشته در مقاطع بالاتر دارای گرایشهای زیر است:
فناوری تبدیل مواد غذایی
یکی از معضلات روز کشورهای در حال توسعه از جمله ایران، حجم بالای ضایعات بخش کشاورزی و نیز عدم استفاده بهینه از فرآوردههای جانبی این بخش است. دانش و فناوری تبدیل مواد اولیهی کشاورزی، دامی و دریایی به محصولاتی با ارزش افزودهی بالا و نیز قابلیت نگهداری و بسته بندی آنها برای نگهداری در شرایط مختلف موضوع فعالیت این گرایش است. همچنین تربیت نیروی انسانی متخصص و محقق با تواناییهای مدیریتی و راهبردی و تحقیقاتی در زمینههای فوق از دیگر مأموریتهای این گرایش است.
علوم مواد غذایی
علوم پایهی مورد نیاز در همه گرایشهای مربوط به فرآوری و تبدیل و مهندسی صنایع غذایی در گرایش علوم مواد غذایی مد نظر قرار میگیرد. تواناییهای علمی متخصصین مربوطه در این گرایش، سایر گرایشها و تخصصها را قادر به اتخاذ تکنیکهای صحیح مینماید. شیمی مواد غذایی، میکروبیولوژی مواد غذایی، بیوشیمی و سایر خواص کیفی مواد غذایی محورهای اصلی آموزش و تحقیق در این گرایش هستند.
مهندسی صنایع غذایی
بومیسازی تجهیزات و تکنولوژیهای روز مورد استفاده در صنایع غذایی و آشنایی دانشجویان به اصول طراحی و پایههای دانش فنی، تجهیزات و ماشینآلات مورد استفاده در صنایع غذایی، هدف این گرایش است.
بیوتکنولوژی مواد غذایی
روشهای نوین علمی مورد استفاده در صنایع غذایی، ارزشدهی به محصولات جانبی، استفادهی بهینه از ضایعات و معرفی روشهای بیوتکنولوژی در صنایع غذایی و محصولات و فناوری های مرتبط، جزو اهداف این گرایش است.
بازار کار
- مدیر واحدهای نگهداری، فرآوری و تولیدی صنایع غذائی.
- مسئول فنی (واحدهای تولیدی پیش از آغاز فعالیت خود، موظف بودند چهار پروانهی تأسیس، بهرهبرداری، مسئول فنی و ساخت را از وزارت بهداشت دریافت کنند. در این میان برای دریافت پروانهی مسئول فنی باید فرد تحصیل کردهای بعنوان مسئول فنی معرفی گردد تا پس از تأیید صلاحیت او در یک کمیتهی قانونی در ادارهی کل نظارت بر مواد غذایی، پروانهی مورد نیاز صادر شود. بر اساس قانون، مسئول فنی موظف است بر تمام مراحل تولید، از تهیهی مواد اولیه تا بستهبندی و توزیع یک کالا نظارت داشته باشد. همچنین تمام واردات باید با نظر مسئول فنی و تأیید اداره کل نظارت انجام شود. از همینرو فارغالتحصیلان علوم و صنایع غذایی بهترین افراد برای پذیرش چنین مسئولیتی هستند).
- مسئول آزمایشگاه و مدیر تولید کارخانههای تولید مواد غذایی
- خود اشتغالی (با توجه به نیاز کشور به تامین غذای بیش از 75 میلیون جمعیت و نیز وجود بازارهای بسیار مناسب عرضهی محصولات غذایی در کشورهای همسایه و نیز سایر کشورها، فارغالتحصیلان این رشته، با استفاده از سرمایهی شخصی یا استفاده از وامهای دولتی و یا جذب سرمایهی افراد علاقهمند به سرمایهگذاری، قادر به احداث کارخانههای خصوصی خواهند بود).
همچنین امکان استخدام و جذب فارغالتحصیلان این رشته در برخی از وزارتخانهها و سازمانها وجود دارد، از جمله:
وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور
- انستیتو پاستور ایران
- سازمان بهزیستی کشور
- سازمان تأمین اجتماعی
- انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور
- وزارت جهادسازندگی
- سازمان امور عشایر ایران
- شرکت سهامی شیر ایران
- شرکت خدمات مهندسی جهاد سازندگی
- شرکت سهامی شیلات ایران
وزارت بازرگانی
- مرکزتوسعهی صادرات ایران
- سازمان گسترش خدمات بازرگانی
- سازمان غلهی کشور
- سازمان بازرسی و نظارت بر توزیع کالا
وزارت کشاورزی
- مؤسسهی مهندسی و زراعی
- سازمان چای کشور
- شرکت سهامی کشت و صنعت شهید بهشتی و شهید رجایی
- شرکت خدمات حمایتی کشاورزی
-
انتخاب رشته فرآیند پیچیدهای است که نیاز به تخصص بالایی دارد. جهت انجام انتخاب رشتهی دانشگاهی توسط استاد علی قاسمی با ما تماس بگیرید