هدف و ماهیت
ایران، اگرچه از نظر ذخایر منابع طبیعی نظیر نفت، گاز، برخی سنگهای معدنی و … جزء چند کشور برتر جهان است اما از نظر سطح زیر پوشش جنگلها بنا به اطلاعات موجود در ویکی پدیا در سال 2007 در رتبه 48 ام دنیا قرار داشته است. این واقعیت، ضرورت محافظت از سرمایهی گرانبهای جنگل را در ایران نشان میدهد. اهمیت این موضوع وقتی بیشتر روشن میشود که بدانیم نزیک به یک چهارم وسعت کشور را بیابانها تشکیل داده و از اینرو کشور ما با مشکل مهم و حیاتی فرسایش خاک نیز رو به روست، چرا که این فرسایش، مشکلات اقتصادی بسیاری را در کانونهای بحرانی کشور ایجاد کرده و تنها راه مبارزه با آن، احیای پوشش گیاهی مناطق بحرانی و حفظ و صیانت از جنگلها است که این کار وظیفهی متخصصین جنگلداری است. رشته علوم و مهندسی جنگل مجموعهای از علوم و فنون است که برای شناخت جوامع مختلف جنگلی و آگاهی از کیفیت و کمیّت آنها، تربیت، پرورش و بهرهبرداری مستمر از تولیدات جنگلی، روشهای مختلف قطع و حمل درختان قطع شده، جادهسازی در جنگل و مهمتر از همه، حفاظت، احیا و توسعهی مناطق جنگلی به عنوان تعدیل و تنظیم کنندهی شرایط آب و هوایی و خاکی و منبع تولید کننده چوب به کار گرفته میشوند. کاهش فرسایش خاک، فراهم ساختن زیستگاههای حیات وحش و تعبیه چراگاه برای دامها به منظور کاهش فشار وارده بر بافت گیاهی جنگل از مهمترین وظایف متخصص جنگلداری است.
تواناییهای مورد نیاز و قابل توصیه
گرایش جنگلداری به افرادی خلاق و فعال نیاز دارد، زیرا رشته علوم و مهندسی جنگل دارای ابعاد مختلف زیستی، فنی مهندسی و اقتصادی است. داوطلب رشته علوم و مهندسی جنگل باید به کار در محیط جنگل و به دروس پایه مثل ریاضی، فیزیک، زیستشناسی و شیمی علاقهمند باشد.
آیندهی شغلی و بازارکار
فارغالتحصیلان رشته علوم و مهندسی جنگل میتوانند با توجه به رشتهی تحصیلی خود وارد بازار کار شوند برخی از مشاغل این فارغالتحصیلان عبارت است از:
- نقشهبرداری از جنگل
- بررسی و مطالعهی طرحهای جادهسازی
- تامین نیازهای نهالستانهای جنگلی
- همکاری با سازمانهای مربوط
- بهرهبرداری از جنگلها
- شهرداریها
- سازمان مراتح
- سازمان پارکها و فضای سبز
وضعیت ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر
امکان ادامه تحصیل این رشته تا مقطع دکتری وجود دارد.
انتخاب رشته فرآیند پیچیدهای است که نیاز به تخصص بالایی دارد. جهت انجام انتخاب رشتهی دانشگاهی توسط استاد علی قاسمی با ما تماس بگیرید