
هدف و ماهیت
اپتیک شاخهای از علم فیزیک است که به مطالعه رفتار و خواص نور مرئی، مادون قرمز و فرابنفش میپردازد و در بسیاری از علوم (ستارهشناسی، مهندسی، پزشکی، عکاسی و…)کاربرد دارد. لیزر نیز به دلیل خواص متمایزش نقش بسیار مهمی در افزایش تولیدات صنعتی، گسترش ارتباطات و پیشرفت صنعت چاپ و پزشکی دارد. در رشته مهندسی اپتیک و لیزر دانشجویان با انواع لیزر و اپتیک و کاربردهای آنها، اسپکتروسکوپی لیزری(اندازهگیری طول موج و فرکانس)، فناوری ساخت قطعات اپتیکی و… آشنا میشوند و قادر به طراحی و ساخت تجهیزات اپتیکی و لیزری مورد نیاز در زمینههای مختلف میباشند.
دانش اپتیک و لیزر پیشرفتهای فراوانی در دهههای اخیر داشته است. با توجه به آینده درخشان و کاربردهای روزافزون آن، تربیت کادر متخصص که آشنا به زیر بناهای نظری و مسلط به مبانی عملی باشند، لازم به نظر میرسد.
دوره کارشناسی مهندسی اپتیک و لیزر به منظور آموزش مبانی علمی اپتیک و کاربرد آن در تجهیزات اپتیکی، اپتوالکترونیکی و لیزری تدوین شده است. در فناوری پیشرفته و به ویژه در صنایع دفاعی، تولید، انتشار و به کارگیری نور، آشکارسازی آن در نواحی مختلف بینایی و برهمکنش نور با ماده مسائل مهم به شمار میآیند.
در این راستا به متخصصینی که بتوانند همکاری لازم را در طراحی و محاسبات ساخت و نگهداری تجهیزات اپتیکی،اپتوالکترونیکی و لیزری به عهده گیرند، به شدت احساس میشود.
توانایی مورد نیاز و قابل توصیه
دانشجویان و داوطلبانی که قصد تحصیل در رشته مهندسی اپتیک و لیزر را دارند باید از تواناییهای مرتبط با این رشته اطلاع داشته باشند که برخی از این تواناییها عبارتنداز:
- تسلط به دروس ریاضی و فیزیک
- علاقهمندی به رشته مهندسی اپتیک و لیزر
- فعال و محقق
- علاقهمند به کار در زمینه پزشکی (بیمارستانها)
آیندهی شغلی و بازارکار
دانش آموختگان این دوره قادرند کادر متخصص مورد نیاز در زمینههای زیر را تامین کنند:
- همکاری در طراحی تجهیزات اپتیکی، لیزری و اپتو الکترونیکی.
- تنظیم و اجرای برنامههای تعمیر و نگهداری دستگاههای اپتیکی و لیزری.
- نظارت بر انجام سرویسهای لازم شامل عیبیابی، بازرسی فنی، پیاده و سوار کردن و تنظیم تجهیزات اپتیکی و لیزری.
- شناخت راهاندازی و به کارگیری سیستمهای دارای تجهیزات اپتیکی، اپتو الکترونیکی و لیزری.
- پذیرش مسئولیتهای فنی در صنایع اپتیکی و لیزری.
- توانایی لازم جهت کنترل کیفیت به روش اپتیکی و لیزری.
- راهاندازی و انجام آزمایشهای بیناب سنجی لیزری.
- همکاری در پروژههای تحقیقاتی در زمینه فوق.
- توانایی انجام آشکارسازی نور در نواحی مختلف بیناب به ویژه در ناحیه مادون قرمز.
- کسب مهارتهای لازم در زمینه نشاندن لایههای اپتیکی در خلا و ساخت پالایندههای پرتو شکافها و در صنایع اپتیک و لیزر و مراکز تحقیقاتی و مراکز به کار گیرنده تجهیزات اپتیکی، لیزری و اپتو الکترونیکی و …
طراحی، نگهداری و تعمیر سیستمها و تجهیزات اپتیکی، لیزری و اپتوالکترونیکی. امور تحقیقاتی و اجرای طرحهای کاربرد لیزر در حوزههای علمی، صنعتی (مانند جوشکاری، ساخت دستگاههای فاصلهیاب و…)، نظامی و پزشکی(مانند لیزر درمانی)، مخابرات نوری و …
در سالهای اخیر و همزمان با رشد جهانی کاربردهای لیزر رشته اپتیک و لیزر نیز شاهد بازار کار مناسبی بوده است که به نمونههایی از آن اشاره میکنیم:
- بیمارستانها و مراکز درمانی مجهز
- (صنایع نظامی )بخش متعدد
- سازمان انرژی اتمی
- مراکز تحقیقاتی وزارت بهداشت
- مراکز تحقیقاتی صنعتی کارخانههای بزرگ
دروس اصلی
واحدها: معادلات دیفرانسیل، لیزرهای حالت جامد، منابع تغذیهی لیزر، مکانیک کوانتومی مواد و قطعات اپتیکی، لیزر، اپتیک هندسی، اپتیک موجی، تکنیک خلا، اصول طراحی دستگاههای اپتیکی، شناخت سیستمهای اپتومکانیکی و …
سر فصل دروس مهندسی اپتیک و لیزر و تعداد واحدها:
- تعداد کل واحدها: 140 واحد
- دروس عمومی: 20 واحد
- دروس پایه: 26 واحد
- دروس اصلی: 61 واحد
- دروس گرایشی: 21 واحد
- دروس اختیاری: 12 واحد
نکته: در اعلام سرفصل دروس این رشته از سایت وزارت علوم استفاده شده است. این سرفصل صرفاً جهت آشنایی کلی با محتوای دروس است و احتمال تغییرات جزئی وجود دارد.
انتخاب رشته فرآیند پیچیدهای است که نیاز به تخصص بالایی دارد. جهت انجام انتخاب رشتهی دانشگاهی توسط مهندس علی قاسمی با ما تماس بگیرید.