برای داشتن برنامه ای مورد تایید متخصصان مطالعه و یادگیری گام های زیر را به دقت و همانطور که خواسته شده، و نه همانطور که دوست دارید، انجام بدید:
گام صفرم: استراتژی کلی خود را مشخص کنید. شما مباحث درسی که در آزمون سراسری به آن ها نیازمندید را باید با یک برنامه ی کلی و دقیق جلو ببرید که هیچ مبحثی جا نماند. یکی از استراتژی های زیر را انتخاب کرده و تا آخرین روز با آن پیش بروید:
1) مطالعه همگام با دبیر: در این حالت شما پس از تدریس هر درس توسط دبیر، آن درس را در واحدهای مطالعاتی خود قرار داده و شروع به مطالعه خواهید کرد.
2) مطالعه همگام با برنامه ی آزمون آزمایشی: در این روش شما زمانی مباحث را مورد مطالعه قرار می دهید که محدوده بندی آزمون آزمایشی پیش روی شما به آن مبحث رسیده باشد.
3) مطالعه همگام با برنامه ی مشاور: اگر مشاوری زبده و متخصص و قابل اعتماد می شناسید می توانید استراتژی درسی خود را به او بسپارید و با برنامه ای که او مشخص می کند درس بخونید.
گام اول: میزان مطالعه ی هفتگی خود را مشخص کنید.
مثلا مشخص کنید که در روز شنبه چند ساعت توانایی مطالعه دارید. مثلا با خود بگویید که ساعت 14 از مدرسه تعطیل می شوم و بنابراین می توانم راس ساعت 16 شروع کنم و تا ساعت 23 ادامه دهم. پس 7 ساعت می توانم مطالعه کنم. این کار را برای سایر روزهای هفته نیز انجام دهید.
گام دوم: میزان استراحت و واحدهای جبرانی را از مقدار بدست آمده کم کنید.
ابتدا 6 ساعت از مجموع زمان مطالعه را برای تفریح هفتگی کم کنید و بعد از آن 10% باقی مانده را برای واحدهای جبرانی محاسبه و سپس آن را از مقدار بدست آمده در مرحله قبل کم کنید.
گام سوم: درس هر روز را در همان روز قرار دهید.
جدول برنامه ریزی را جلوی خود قرار دهید و درس هر روز را با رعایت اصول «مطالعه درس روز در همان روز» و «ترتیب مطالعه ی دروس» در جدول و در همان روز قرار دهید.
گام چهارم: خانه های خالی و باقی مانده جدول را با استفاده از اصل «تعادل مطالعاتی» پر کنید.
به عنوان مثال برای داوطلبی که رشته ی دانشگاهی هدفش در زیرگروه 1 رشته ی علوم ریاضی قرار دارد، هر درس دارای ضریب زیر می باشد:
ادبیات: 4، عربی: 2، دینی: 3، زبان انگلیسی: 2، ریاضی: 12، فیزیک: 9، شیمی: 6.
بنابراین مجموع ضرایب دروس این داوطلب برابر 38 خواهد بود که با با استفاده از یک جدول تناسب ساده می توان میزان مطالعه مطلوب هر درس را برای او پیدا کرد.
ساعت مطالعه ی کل | مجموع ضرایب |
45 | 38 |
X | 4 |
ساعت مطلوب مطالعه ادبیات | ضریب درس ادبیات |
برای سایر دروس هم با قرار دادن ضریب در جدول تناسب بالا می توان به میزان مطالعه مطلوب دست پیدا کرد.
بعد از پیدا شدن میزان مطالعه مطلوب هر درس می بایست این اعداد را به تعداد واحد تبدیل کنیم. در نظر داشته باشید که مدت زمان یک واحد 75 دقیقه است. به عنوان مثال اگر برای درس شیمی و با استفاده از جدول تناسب به عدد 5 ساعت رسیده اید این عدد به معنی 4 واحد 75 دقیقه ای می باشد. اگر عدد بدست آمده از جدول تناسب رُند نبود، آن را گرد کنید.
برای درسی مثل شیمی فهمیدیم که نیازمند 4 واحد مطالعاتی هستیم. بار دیگر به جدول برمی گردیم. با بررسی گام دوم می فهمیم که طبق اصل «مطالعه درس روز در همان روز» 2 واحد شیمی را از قبل در برنامه ی خود گذاشته ایم. بنابراین برای رسیدن به 4 واحد مطالعاتی که مطلوبه ماست، نیازمند اضافه کردن 2 واحد دیگر به برنامه هستیم.
این کار را برای سایر دروس نیز تکرار کنید و سپس واحد های مطالعاتی جبرانی را در طول هفته پخش کنید که در صورت جا ماندن از برنامه بتوانید آن را در نزدیک ترین فاصله ی ممکن جبران کنید.
مجموع ساعت مطالعه ی یک داوطلب شرکت کننده در آزمون سراسری در هر هفته برابر با 40 ساعت و میزان تست هفتگی برابر با 1000 عدد می باشد. برنامه ریزی درسی شما اکنون کامل شده است ولی هر روز صبح پیش از شروع اولین واحد و برای هر واحد پیشرو، مبحث مطالعاتی، منبع و میزان تست را پیش بینی کنید. این کار مطالعه را فعال تر و شما در انجام آن واحد مصمم تر می کند.