
هدف و ماهیت
رشته شیعهشناسی به رشتهای اطلاق میشود که از مجموعه مسائل به هم بافته یک جمعیت مذهبی به نام شیعه بحث میکند. از نحوهی پیدایش و شکلگیری آن در تاریخ اسلام، از چگونگی بسط و گسترش آن در میان اقوام مختلف عرب و عجم، از شاخهها و نحلهها، رهبران و دانشمندان، منابع و متون، معارف و دانشها، آمـوزهها، آئینها، اصول عقیدتی، نقشهای تاریخی و تمدنی و نیز وضعیت فعلی شیعیان در جغرافیای مسکون. این رشته، معرفتی بین رشتهای بوده و در میان دانشهای الهیات و علوماجتماعی جای گرفته و این دو را به یکدیگر پیوند میدهد. روشهای این رشته نیز ترکیبی از روشهـای معمول در دانشهای الهیاتی (حدیث، تفسیر، فقه، کلام و …) و علوم اجتماعی (اقتصاد، سیاست، مدیریت، جامعهشناسی، مردمشناسی، زبانشناسی و …) بوده و به اقتضای مورد از روشهای نقلی، تفسیری، تاریخی، تحلیلی، کمی، تجربی و مشاهدهای بصورت انفرادی و یا ترکیبی استفاده میکند. این رشتهی علمی آکادمیک، موضوع خود یعنی شیعه را به صورت یک کلّ عینی و یک مجموعهی واقعی مفروض گرفته و با این رویکرد از تکوین و تطور تاریخی و تقرر و تعین فعلی آن و نیز از نقشها و فعالیتها و معرفتها و دانشهای شیعیان، گفتوگو میکند.
تواناییهای مورد نیاز و قابل توصیه
دانشجویان و داوطلبانی که قصد ورود به رشتهی شیعهشناسی را داشته باشند باید از توانایی های مربوط به این رشته آگاه باشند که برخی از این تواناییها عبارتند از:
- تجزیه و تحلیل شرایط اجتماعی شیعیان
- تجزیه و تحلیل امکانات و محدودیتهای شیعیان
- علاقهمندی به تاریخ گذشتهی مسلمانان
- علاقهمندی به زبان عربی
- آسیبشناسی گروههای مختلف و ارزیابی مشکلات آنها
امکان ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر
امکان ادامه تحصیل تا مقطع دکتری وجود دارد.
آیندهی شغلی و بازار کار
فارغالتحصیلان رشته شیعهشناسی میتوانند در مشاغل مربوط به رشتهی تحصیلی خود فعالیت کنند که برخی از این مشاغل عبارتند از:
- حوزههای علمیه
- مراکز آموزشی و پژوهشی
- وزارت آموزش و پرورش
- وزارت امور خارجه
- وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
- سازمانهای عقیدتی سیاسی
- سازمان صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران
- وزارت اطلاعات
- وزارت فرهنگ و ارتباطات اسلامی
انتخاب رشته فرآیند پیچیدهای است که نیاز به تخصص بالایی دارد. جهت انجام انتخاب رشتهی دانشگاهی توسط استاد علی قاسمی با ما تماس بگیرید