مهمترین ابزار موفقیت در دوران تحصیل مشاور تحصیلی است. مشاور میبایست با استفاده از علم و تجربهی خود به عنوان یک دوست و همراه در کنار دانشآموز قرار بگیرد و او را در این مسیر همراهی کند. این همراهی در دو مقطع اهمیتی صدچندان پیدا میکند. یکی از دوران آمادگی آزمون سراسری و دیگری در هنگام انتخاب رشتهی ورودی پایهی دهم متوسطه که در زیر به بررسی این دو پایه خواهیم پرداخت.
آزمون سراسری
موفقیت در آزمون سراسری با سالهای پایه متفاوت است و دانشآموزان موفق لزوماً به داوطلبان کنکوری موفقی تبدیل نمیشوند. اگر بخواهیم خیلی ساده و خلاصه این تفاوتها را عنوان کنیم باید به تفاوت در «حجم مباحث مورد سؤال»، «نوع رقابت حاکم» و در نهایت «تأثیر کنکور بر روی سرنوشت شما» اشاره کنیم.
دلیل اول، «حجم بالای مباحث» است که در آزمون سراسری از آنها سوال طرح میشود. پس داوطلب باید با برنامهای منسجم در این مسیر قدم بردارد و طوری به این مباحث تسلط پیدا کند که در زمان برگزاری آزمون سراسری با مشکلی مثل عدم یادآوری مطالب روبرو نشود.
موضوع بعدی که این آزمون را از سایر آزمونهای علمی زندگی مستثنا میکند بحث «رقابتی متفاوت» است. همیشه در آزمونها و امتحانهایی تا کنون شرکت کردهاید سقفی برای موفقیت وجود داشته است. یعنی بیشترین میزان نمرهی شما در امتحانهایی نهایی 20 بوده در صورتی که در آزمون سراسری چنین سقفی تعریف نمیشود. به عبارت دیگر آزمون سراسری، آزمونی قیاسی است. بدین معنی که برای تشخیص میزان موفقیت یک داوطلب در آزمون سراسری، درصدهای او را با سایر شرکتکنندگان مقایسه میکنند. سابقه داشته است که داوطلبی با حدود 30سوال غلط و نزده جز 10نفر اول آزمون سراسری شده باشد.
دلیل سوم و آخر تفاوت آزمون سراسری با سایر آزمونها، دخیل بودن نتیجهی آن در «سرنوشت و زندگی آیندهی شما» است. البته نه به معنای اینکه اگر کسی در آزمون سراسری موفق ظاهر نشود در زندگی هم از موفقیت جا خواهد ماند، بلکه فقط تاثیر به سزایی دارد که میزان موفقیت شما و سرعت رسیدن به آن را تحت تاثیر خودش قرار میدهد.
بنا بر این موارد و بی تجربگی دانشآموز در برخورد با این تغییرات مهم میبایست از حضور فردی آگاه در این عرصه بهره برد. مشاور تحصیلی کسی است که میتواند شما را از گزند این مشکلات رها کند و تا موفقیت در کنار شما باشد.
هدایت شغلی و تحصیلی
انتخاب رشته بعد از پایه نهم، یکی از مهمترین مراحل تحصیلی هر دانشآموز است. اهمیت این انتخاب، از جایی بیشتر میود که اگر مطابق استعدادهای دانشآموز، رشتهاش انتخاب نشود، ممکن است باعث افت تحصیلی و عدم موفقیت نهایی در کنکور سراسری شود. همگام با هدایت تحصیلی در پایهی نهم باید رشتهای انتخاب شود که مطابق استعدادها و قابلیتهای ذهنی، جسمی و روحی دانشآموز پایه نهم باشد.
در فرآیند هدایت تحصیلی بهترین را انتخاب کنید. چون انتخاب رشته در پایه نهم مهمترین انتخاب شما تا اینجای زندگیتان است.
انتخاب رشته و هدایت تحصیلی در پایه نهم، یکی از اولین چالشهای سرنوشت ساز زندگی هر انسان است؛ اگر به درستی پشت سر گذاشته شود ادامهی مسیر هم با احتمال موفقیت خیلی بیشتری طی خواهد شد؛ انتخاب رشتهی دبیرستان روی انتخاب رشتهی دانشگاه و در ادامه انتخاب شغل و حتی انتخاب همسر تاثیر میگذارد؛ مجموع همهی اینها میشود رضایت و لذت از زندگی و البته که انتخاب نادرست باعث میشود که استعدادهای خودمان و هم فردی که میتوانسته الان جای ما باشد را اِشغال کنیم و جامعه را از بهرهمندی از این تواناییها محروم کنیم. خب در دبیرستان و دانشگاه هم که مشخص است. افت پی در پی تحصیلی حجم عظیمی از عزت نفسمان را از بین میبرد و رغبتمان به درس خواندن را پایین میآورد. اینکه امسال 14 هزار نفر در آزمون تغییر رشته شرکت کردند و در پایهی یازدهم به رشتهی مورد علاقهیشان رفتند، حاکی از این است که هر چه زودتر و دقیقتر باید بتوانیم مسیرمان را روشن کنیم و برای آنچه که در آینده میخواهیم بسازیم از الان به فکر باشیم.
پدر و مادرها در نظر داشته باشند که صرفاً این که شما دوست داشته باشید فرزندتان در انتخاب رشته پایه نهم و همگام با هدایت تحصیلی و گذراندن مراحل مختلف مشاوره اتخاب رشته نهم و هدایت تحصیلی، سراغ چیزی برود که شما دوست دارید مطلقاً غلط است و متأسفانه به دلیل غلط بودن روند انتخاب رشته نهم و عدم استعدادیابی دقیق و همچنین ارزیابی دقیق روحیات و اخلاقیات شغلی و مهارت زندگی دانشآموز پایه نهم، والدین با اشتباهات خیلی مهلکتری هم روبه رو میشوند.
بهترین شکل برای انتخاب رشته نهم، علاوه بر صداقت در پر کردن فرمهای متعدد استعداد شغلی و استعداد تحصیلی، صحبت کردن و ریشهیابی علایق، استعدادها و روحیات یک دانشآموز است. یک مشاور توانمند بعد از مرور پرسشنامهها و فرمهای متعدد باید یک درک کلی پیدا کند و بعد تمام آنها را کنار گذاشته و شروع به دو کلمه حرف منطقی و کاملاً حرفهای با دانشآموز صحبت کند.